Значајна открића о праисторији Лесковачке котлине на археолошком локалитету Свињаричка чука

Svinjaricka Cuka (4)

F. Ostmann/Austrian Academy of Sciences

Систематска археолошка истраживања на локалитету Свињаричка чука, након паузе у 2020. години, настављена су и током 2021. године. Међународни тим стручњака је током овогодишње кампање прикупио нове податке о насељавању на овом локалитету током неолита и бронзаног доба.

Svinjaricka Cuka (21)

F. Ostmann/Austrian Academy of Sciences

Вишеслојни археолошки локалитет Свињаричка чука налази се на благо узвишеној тераси Свињаричке реке, северозападно од локалитета Царичин град, у општини Лебане. Овогодишња истраживања усмерена су на проучавање два кључна периода праисторије: раног неолита који почиње пре приближно 8000 година и позног бронзаног доба пре око 3500 година. Археолошки остаци октивени приликом овогодишње кампање пружају важне податке о прошлости ове регије која се наслања на јужно Поморавље, а који су до сада били у великој мери непознати.

Svinjaricka Cuka Finds (5) figurines old

F. Ostmann/Austrian Academy of Sciences

Током 2021. године, октирвено је више објеката који припадају старчевачком хоризонту раног неолита. Објекат за који стручњаци сматрају да је старији карактеришу остаци камених блокова за које се претпоставља да су стајали у вези са надземном дрвеном конструкцијом објекта, односно носећим стубовима. Судећи према налазима горелог лепа и плетери, надземни део објекта је био израђен од чврсте грађе. Поред могућих остатака пећи и подова, унутрашњи део објекта садржао је и велику количину археолошког материјала карактеристичног за старчевачки хоризонт, попут керамичких посуда, камених алатки и фигурина. Остали објекти откривени приликом овогодишњих истраживања указују и на једну млађу фазу старчевачког хоризонта, указујући на дуготрајно насељавање ове речне терасе током неолитског периода, између 6000. и 5600. година пре наше ере. Млађи објекти окарактерисани су лаком грађом у техници плетери и лепа, јамама и налазима који се могу довести у везу са припремањем хране.

Svinjaricka Cuka (2)

F. Ostmann/Austrian Academy of Sciences

Новодобијени подаци доприносе бољем разумевању процеса неолитизације у овој регији и пружају одоговоре на питање појаве земљорадње и првих седентарних заједница пре око 8000/7500 година. Ови подаци ће бити интерпретирани у контексту Балканског полуострва, односно гланог комуникационог правца који је спајао Егеју и Балкан, тзв. Моравско-вардарског коридора. Резултати истраживања могли би да допринесу хипотези да централни Балкан и Србија представљају кључне регије за разумевање ширења неолитског начина живота (земљорадња и седентаризам) у Еворпу.

Svinjaricka Cuka (14)

F. Ostmann/Austrian Academy of Sciences

Значај и повезаност Лесковачке регије у прошлости прати се и у млађим периодима праисторије, о чему нам сведоче трагови насељавања на локалитету током позног бронзаног доба, односно остаци куће који су откривени током овогодишње кампање. Стамбени објекат о коме је реч опредељен је у период између 15. и 13. века пре наше ере, док га керамички налази опредељују у брњичку културу. Кућа је релативно добро очувана, и представља први истражени објекат овог типа у регији, а који је детектован геофизичким снимањима још 2017. године. Поједини бронзани, камени и керамички налази, који стоје у вези са кућом, указују на активности попут производње текстила и припремање хране, док остаци карактеристичних архитектонских елемената указују на могуће украшавање зидова куће и постојање камене субструкције.

Svinjaricka Cuka (3)

F. Ostmann/Austrian Academy of Sciences

О ПРОЈЕКТУ

Пројекат Пуста река (Pusta Reka Research Collaboration) инициран је 2017. године између Аустријске академије наука (Барбара Хорејш) и Археолошког института у Београду (Александар Булатовић). Регионални фокус пројекта представља Лесковачки басен који покрива површину од приближно 1600 km 2 , и чије се прво насељавање повезује са неолитским периодом пре око 8000 година. Трећи дугорочни партнер на пројекту је Народни музеј у Лесковцу. Заједничка истраживања финансирана су од стране Аустријском научног фонда (FWF project NEOTECH no. P32096-G25) и Иновационог фонда Аустријске академије наука, који покривају трошкове текућих ископавања и пратећих анализа.

Svinjaricka Cuka Finds (12) textile production young

F. Ostmann/Austrian Academy of Sciences

УЧЕСНИЦИ ПРОЈЕКТА

Међународни интердисциплинарним тим којим руководе проф. др Барбара Хорејш (Беч) и др Александар Булатовић (Београд) сачињавају постдокторанди задужени за обраду различитих података и сировина. За обраду литичког материјала задужени су М. Брандл (Беч) и Б. Милић (Беч), керамичког материјала К. Бурке (Беч), археоботанике Д. Филиповић (Кил/Београд), археозоолошких остатака Ј. Булатовић (Београд), геофизике К. Мејер (Берлин) и географских података С. Шнајдер. За рад на самим ископавањима задужен је тим археолога, инжењера и фотографа који сачињавају В. Стевановић (Лесковац), М. Борнер, Д. Блатнер, Ф. Остман (Беч) и студент докторских студија О. Младеновић (Београд).

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s